annettebengtsson.blogg.se

2017-04-30
21:29:41

Dressyr med jobb🐎

Planen från början skulle vi träna lite och sedan rida igenom dressyrprogram till nästa helg. Men det blev att fokusera på lite andra saker istället. Haha det blir sällan som man tänker sig utan dagsformen som bestämmer. 

Passet började med att jag skrittade på långa tyglar i båda varven och sedan även i trav. Dock i traven drog hon lite mera i höger varv och var inte alls lika avslappnad som i vänservarv. När jag travat fram lite på långa tyglar så skrittade jag en stund innan jag kortade tyglarna och började jobba med henne. 

Vi började med lite volter och grunda serpentiner och gick sedan över till trav där jag gjorde samma jobb i båda varven. Hon var lite svår så i vänster varv red jag henne lite i förvänd öppna, alltså utåtställd i skritten och traven för att få henne att lyssna mer. I högervarv var hon enkel i förvända men hade svårare för vanliga öppnan så fick jobba på lite med det. Så mycket jobb med att få henne att lyssna och smidig. 

I galoppen så försökte jag fokusera på att hålla galoppen och verkligen jobba med den. Har fått att jag ska sakta av om galoppen ej blir bra vilket har gjort att jag ofta inte galopperar så länge för när hon börjar stressa eller bråka så saktar jag  av istället för att stärka henne i galoppen. Så det jobbade jag med, så följa spåret, gå in på olika stora volter och sedan tänkte jag testa förvända men då blev det tvärnit. Det gick inte. I vänster galoppen kunde jag även rida henne lite inåtställd möt en öppna i galopp på långsidorna. Där var hon riktigt duktig så en stor 🌟 där. Men vänster galoppe är hennes starka galopp så det blev mer problem i högervarv. 
Men såklart tränade jag den svåra (läs omöjliga) högergaloppen där jag skulle göra samma jobb som i vänstra varvet... eller hur. Bara att få henne att följa spåret var en rejäl match men tillslut hittade jag ett sätt så vi kunde hålla galoppen och även gå in på lite volter. Dock lutar hon sig in och typ tar bettet eller vad man ska säga. Hon vill absolut inte ställa höger i galoppen utan går gärna med rumpan in och åt vänster vilket gör att hon sticker när vi kommer till kortsidan. Så mycket mycket jobb för att försöka få henne att arbeta rätt och försöka få henne att ställa höger. Tror även att jag sitter lite snett och har lättare att vrida bäcken och axlar åt vänster än höger så vi kan ha problem båda två. Det märks tydligt att hon inte är lika stark i höger som i vänster men tillslut fick jag henne att lyssna på mig och då nöjde jag mig. Vi travade av och sedan i skritten fick jag jobba för att försöka ha henne rak och i skritten gjorde jag skänkelvikningar inne åtta för att få henne att flytta bakdelen. När hon lyssnade bra och flyttade rumpan så skrittade jag av henne. Jag fortsatte dock att korrigera för att hon skulle gå rakt. 

Inne i stallet togs allt av och sedan fick hon gå ut där jag svampade av henne medan hon åt gräs. Tror hon gillade det. Dessutom slapp hennes bädd bli blöt av vattnet som rann av henne. Vi borstar och fixar alltid hästarna i sina boxar så nu när det var bra väder kunde jag stå ute. Till sist borstades hon av, hovarna kollades samt blev oljade och sist fick hon liniment (djävulsklo) på bakknäna. Såklart avslutades allt med att dem fick sitt kvälls hö och kraftfoder. Nöjd med min tjej idag.