annettebengtsson.blogg.se

2015-05-31
11:58:00

Min hästbakgrund

Tänkte skriva ett inlägg om min bakgrund med hästar, vad jag gjort och hur länge jag hållit på. 
 
Det började väl med att jag fick en ridlektion i present av mina föräldrar när jag fyllde sex år. Fick då rida ett russ som hete Chiki (vet inte hur hon stavas). Hästintresset hade jag väldigt tidigt men började rida först på hösten 1999 på ridskola. Det var på ridskolan Stall Lindsberg i mellösa hos Berit Källung. Där red jag många olika ponnier och hästar. Gick även på ridläger från 2000-2007 tror jag. 
 
Under mina yngre år fram till 15 ungefär var jag mycket hos min mormor och morfar. Dem kände ett par som hade gotlandsruss som deras döttrar körde. Där fick jag rida på det gamla stot Russelina. En brun liten dam som jag fick rida själv när jag blev lite äldre.
 
I början på året 2006 fick vi ett reklamblad i skolan med olika aktiviteter man kunde göra under sportlovet. Jag och en kompis såg att man kunde rida på Prinsens Araber och bokade det. Vi åkte dit och borstade och red ut en sväng. Jag red ett sto som hete Lina (Wazzelina). Ett par år senare såg jag att dem igen skulle anordna ridläger under sportlovet så jag anmälde mig. Året var 2008 och denna gång fick jag rida ett sto som hete Babona. Då jag hade ridit mycket längre än dem andra så hade jag ett eget schema och red i hop med en tjej i stallet. Vi skötte oss lite själva :) Under den veckan frågade jag om jag kunde hyra en häst därifrån under sommaren och det gick. Vi kom fram till att jag kunde hjälpa till så skulle det bli billigare. Så jag åkte dit på helgen och jobbade, stallskötsel men även mycket ridning. Började då äen rida Lina lite mer och även en valack som hete Rainbow.
 
På sommaren hade jag Lina som min egna och det var underbart. Men veckorna tog slut men jag fortsatte att hjälpa till och rida Lina lite extra. Hon fortsatte vara lite som min egna även efteråt :) Så jag åkte två dagar i veckan till Lina efter skolan och även på helgerna. Loven spenderades i stallet och livet lekte. Jag fick vara med och planera hennes träning, duscha henne jag det mesta. 
 
På Prinsens Araber har dem arabhäst uppfödning så under åren jag var där fick jag vara med om hur man tränar hästar, hantering av fol, unghästar och hingstar, vara med vid inridning och betäckningar. Så jag var med om mycket. Såklart allt det praktiska också som mockning, foder, stängsel underhåll, räkna halmbalar, skura stall mm. Var där fram till 2010. Då jag hade bestämt att jag skulle skaffa foderhäst och inte ha ika mycket tid.
 
Foerhästen blev inte av utan jag hjälpte till med en häst på ridskolan på lov, helger och någon dag i veckan. Det var ett fullblodssto vid namn Marongi. Red mycket på banan med henne, på sommaren gick hon på ridläger och var även iväg på storbete så då red jag en annan häst som hete Madicken. Det var ett lärorikt år som skulle förbereda mig för steget att skaffa egen häst.
 
Så kom året 2011 och jag skulle fylla 18, jag kollade runt på hästar, mejlade och ringde på annonser, provred några stycken. Först var tanken att jag skulle få köpa Madicken ifrån ridskolan men hon hamnade hos en annan tjej. Då kollade jag på ett varmblod som var född 1992. Men blev rådd att inte köpa honom då han dels var gammal och sedan inte kunde så mycket så jag skulle inte få ut det jag ville med honom. 
Efter det åkte jag iväg och kollade på ett halvblod, han var lite speciell, ganska stor och fick reda på att han testade mycket. Jag tyckte det kändes bra men när jag visa filmen och berätta om honom för ridläraren så visade det sig att han inte var så bra. Han skulle testa varje gång jag red och han var även triangelmärkt så jag skulle inte kunna tävla med honom om jag ville. Sedan fick jag tips av en kompis i stallet på ett åttaårigt fuxsto i örebro. Hon hete Little Gold och ja resten vet ni ju redan, för hon fick komma med hem :)
 
Så det här var en del av min bakgrund med hästar och hoppas att det var intressant.